Šálek pro mě, šálek pro tebe: Předali jsme první 3 kila kávy pro lidi s duševním onemocněním

Pro někoho nejběžnější věc, bez které si nedokáže představit svoje ráno. Pro někoho o doušek lepší den, třeba jen jednou za měsíc. Řeč je o kávě. Nevěřili byste, jak moc dokáže lidem se zkušeností s duševním onemocněním, kteří přijdou hledat pomocnou ruku do Domu u Libuše od spolku Fokus Praha, zvednout náladu. A tak jsme prvními zrnky přispěli do mlýnku minulý čtvrtek. 

„V léčebně mi diagnostikovali schizofrenii. Přes 20 let jsem pracovala v chráněné dílně, teď jsem peer konzultant ve Fokusu.” „Dostal jsem se do jiného děsivého světa. Nejdřív jsem se snažil s tím vypořádat sám. Asi od šestnácti do dvaceti jsem byl ve zlém snu.” „Z nemocnice mě odvezli na psychiatrii. Byla jsem tam asi dva nebo tři měsíce, přesně si nevzpomínám. Diagnóza: maniodepresivní psychóza.” Uff, říkáte si? To jsou jen střípky osudů těch, kterým pomáhá spolek Fokus Praha. 

Mají krizový tým, poskytují psychoterapii, provozují Dům zotavení, prostě a jednoduše podporují lidi se závažným duševním onemocněním tak, aby i navzdory projevům své nemoci mohli žít spojený a důstojný život ve svých domovech. Na jednom speciálním místě se ale každý den potkávají ti, kdo si chtějí popovídat, naučit se s počítačem, anglicky nebo dostat radu o hospodaření s penězi nebo hledání střechy nad hlavou. To speciální místo se jmenuje centrum denních aktivit Dům u Libuše. 

Není k dispozici žádný popis fotky.

Tam všichni vědí, že každou návštěvu udělá mnohem příjemnější a těžkosti v životě snesitelnější hrnek teplého kafe. A tak jsme jim předali první pytlíčky kávy s vůní Dobra. Ani my na to ale nejsme sami. 

Máme po boku sociální podnik Fair & Bio pražírna a naše zákazníky. Pražírna svoji fairtradovou kávu poskytuje se slevou a přímo do rukou potřebných ji už posílají zákazníci. Koupí Fairtradové kávy s vůní Dobra pro sebe totiž přispějí na hrnek Dobré kávy pro klienty Domu u Libuše.

„Dát si dobrou kávu je radostí každého dne, pro naše klienty je to ale často nedosažitelný luxus. Jsme opravdu rádi, když v našich službách a zejména našich klubech můžeme dobrou a kvalitní kávu našim klientům velkoryse dopřát. Víme, že dobrý pocit, důstojnost, pocit dobrého pohoštění, spontánní rozhovor, rituál spojený s pitím kávy, dělá život lepší. Je to požitek, který ve svém důsledku zlepšuje duševní pohodu a přispívá tak k zotavení. Díky moc, že i díky vám je kávy a těchto okamžiků pro naše klienty víc,” řekla nám Jana Szőke, finanční ředitelka Fokusu Praha. A my se k poděkování přidáváme!

.
.
.